Спецможливості
Технології

Кладоспоріоз томатів — визначити та подолати

06:50 • Сьогодні
93
Кладоспоріоз томатів — визначити та подолати фото, ілюстрація
Загальний вигляд рослини, ураженої кладоспоріозом

Якщо раніше оливкова пліснява листя томатів — кладоспоріоз, що викликає гриб Passalora fulva (раніше відомим як Cladosporium fulvum), — зустрічалася доволі рідко, то наразі вона активізувалася. І хоча раніше хвороба добре контролювалася генетичною стійкістю, але з’явилися штами, здатні подолати гени стійкості, які є в сучасних сортах помідорів.

Кладоспоріоз на томатах переважно виникає в теплицях, а його симптоми дуже специфічні для надземних органів рослини. Запам’ятавши їх, легко визначите кладоспоріоз на томатах.
 
 
 
 
 
 
  1. За ураження кладоспоріозом на листі томатів будуть плями від світло-зеленого до блідо-жовтого кольору, з розмитими обрисами, округлі або кутуваті, розташовані переважно на нижньому ярусі листків.
  2. Першими, як правило, заражаються найстаріші листки. На нижній поверхні листя під плямами утворюється оксамитова пліснява оливково-зеленого або коричневого кольору. Згодом тканини в центрі плям на зовнішньому боці листка стають коричневими, некротичними і висихають, а листя скручується, але не обсипається. 
  3. Уражене листя в’яне, засихає і відмирає, але не обпадає, оскільки продихи заблоковані грибом і не можуть закритися. У важких випадках можуть бути уражені практично всі рослини в ряду, і виглядають вони так, ніби отримали сильний опік нижнього листя.
  4. Потім хвороба поширюється на верхні частини рослин, іноді уражаються стебла із симптомами гниття. Квіти уражаються рідко, але якщо це трапляється, вони гинуть до зав’язування плодів.
  5. На самих плодах у разі сильного ураження кладоспоріозом можна побачити оливкове спороношення на чашолистках з некрозами, на зелених або зрілих плодах можуть виступати чорні плями з розмитою облямівкою.  
 
Ця хвороба зазвичай є проблемою тільки для томатів, що вирощуються в теплицях, оскільки для розвитку кладоспоріозу потрібна висока вологість – понад 85 %, щоб міцелій проникнув у листя через продихи. 
Зараження відбувається через 24–48 годин у вологих умовах. Інкубація досить тривала: зазвичай триває 10–15 днів. Тому листя часто є єдиною частиною рослини, яка заражається. 
Інфекція призводить до в’янення та відмирання зараженого листя, що впливає на врожайність.
Нові спори утворюються на нижній поверхні зараженого листя протягом 10–12 днів. Якщо вологість залишається вище 85 %, ці спори заражають нове листя. Протягом вегетаційного періоду може змінитись кілька поколінь збудника, якщо в теплиці постійно волого. Ця хвороба особливо любить температуру близько 20…25 °C та вологе середовище, і не любить температури нижче 11 °C. Надлишок азотних добрив також сприяє розвитку кладоспоріозу.
 
Ознаки кладоспоріозу на листях томату (коричневі некротичні плями)
Заноситься кладоспоріоз у теплицю з насінням, на поверхні якого виживає гриб, а потім може закріпитися на рослинних рештках у ґрунті. Хоча патоген може рости тільки на живій тканині, він також здатний виживати протягом тривалого часу на сухому залишку листя. Тому теплиці потрібне повне прибирання, дезінфекція сірчаною шашкою, взимку – проморожування ґрунту.
Наступного року слід розпочинати сезон із повторної сірчаної дезінфекції теплиці та вибору сортів, для яких зазначено стійкість до кладоспоріозу.
Висаджену розсаду слід профілактично обприскувати препаратами на основі гідроксиду міді (наприклад, Медян Екстра, Блу Бордо, Блу Голд) та не створювати підвищену вологість – це найважливіший момент управління цією хворобою (для томатів оптимальна вологість має бути від 65 до 75 % вночі та від 80 % вдень). Якщо ж хвороба поширилася, то без застосування фунгіцидів (зокрема, Квадріс) не обійтися.
Також не забувайте про своєчасне пасинкування та обрізання томатів, ранкове поливання – щоб вода на листі встигала висихати, правильне внесення добрив відповідно до стадії розвитку рослини.
 
О. Єрмоленко,  o.yermolenko@univest-media.com
За матеріалами відкритих наукових джерел

Інтерв'ю
Рейдерство – стихійний термін, що дослівно означає «недружнє захоплення активів». В аграрній сфері найчастіше використовуються підроблені документи, а часто — в купі із тупою грубою силою. Чому рейдерство набуло такого поширення в Україні... Подробнее
координатор проекту "Купуймо разом!" Томаш Будзяк
Сільське господарство відноситься до тих галузей, де об'єднання може принести до значного підвищення конкурентноздатності. За ініціативи найбільшої в Польщі гастрономічної закупівельної групи Horeca GGZ в Україні буде створена вітчизняна... Подробнее

1
0