Спецможливості
Інформація

Градус напруги зростає: витівки окупантів підігріваються спекою на полях

11.07.2024
142
Градус напруги зростає: витівки окупантів підігріваються спекою на полях  фото, ілюстрація

Спека, яка накрила більшу частину країни, стала ще одним випробуванням для українських аграріїв. У господарствах, у непростих умовах нерідко під обстрілами, сільгоспвиробники продовжують збирати врожай ранніх зернових.

Хліб гине у вогні

Прильоти небезпечні як для самих хліборобів, так і для ланів. Витівки окупантів уже третій рік істотно впливають на якість і кількість зібраного, крадуть вирощене та обстрілюють ниви. Сотні гектарів з таким трудом виплеканого українськими господарниками майбутнього хліба гине у вогні. Від полум’я далеко не завжди рятують вогнегасники, якими укомплектована жнивна техніка, та бочки з водою обабіч ланів. Якщо прилітає у висушене спекою поле, котре тижнями не бачило дощу – відвоювати у червоного півня вирощене навіть пожежній команді часто не по-силах. Тим більше, що дощі на вітчизняних полях кілька тижнів у дефіциті. І, за прогнозами метеорологів, найближчим часом на значній території країни сушитиме ще сильніше.

Соняшнику загрожує сонячний удар 

Про загрозу, яку несе аграріям спека, повідомляють й у Інституті агроекології і природокористування НААНУ.

На жаль, зауважують науковці, сьогоденна супутникова інформація з відкритих джерел досить обмежена, особливо щодо південних областей. На багатьох ланах з колосовими у розпалі жнива, тобто культури вже сформовано. Але під питанням врожайність пізніх зернових (кукурудза) та технічних (соняшник, ріпак, цукрові буряки).

«Продовжується подальше потепління вегетаційного періоду, особливо щодо його середини, — наголошується у оперативній інформації. — Температурний фон у порівнянні з середньобагаторічним на середину червня вище в середньому на 1…3 °С в північних та західних областях і на 3…5 °С в більшості центральних та східних областей України, крім Запорізької і Дніпропетровської, де перевищення становить більше 5 °С, що за відсутності опадів негативно впливатиме на врожай пізніх культур».

 Температурний режим за 1–5 липня 2024 р.

У цілому по країні запаси вологи у метровому шарі ґрунту коливаються від критичних 25 до задовільних на цей період вегетації 125 мм.

Як йдеться у аналітичній оперативній інформації, найбільш загрозлива ситуація саме там, де точаться запеклі бої – у східних та південних регіонах. У Луганській, Донецькій, Харківській та Херсонській областях запаси вологи у кореневмісному шарі ґрунту навіть менше 25 мм, тобто наближаються до 0, що свідчить про масштабний прояв посухи.

Порівняно з попереднім місяцем спостерігається погіршення стану вологозабезпечення майже на всій території країни за виключенням Київської, Чернігівської областей.

 Запаси ґрунтової вологиПриклад стрімкого спрацювання запасів вологи у критичних областях порівняно з минулорічними значеннями

Опади за останні десять днів у більшості центральних і південних областей були незначними: випало до 10 мм, а на Одещині, Миколаївщині та Херсонщині – менш як 1 мм, порівняно з початком червня. Хоча у західних регіонах кількість опадів перевищувала середньобагаторічні й минулорічні значення на цей період.

 Розподіл опадів

Безумовно, йдеться у аналітичній інформації, на стан рослин, окрім погодних умов, мають вплив наслідки військових дій.

«Ймовірно, посушливі явища можуть посилюватись внаслідок ускладнення поверхні ґрунту, збільшення його площі випаровування в результаті утворення вирв, окопів та інших споруд, пов’язаних з військовою діяльністю. Це особливо стосується територій Харківської, Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей», – наголошується у повідомленні. 

 На стан рослин, окрім погодних умов, мають вплив наслідки військових дій

В інших північних, центральних та західних областях стан посівів пізніх культур здебільшого задовільний.

Полісся може стати новим зерново-олійним поясом країни

У підсумку, зазначають науковці, на середину літа підтверджується попередній оптимістичний прогноз щодо задовільного урожаю зернових колосових у всіх ґрунтово-кліматичних зонах, за виключенням східних, в тому числі на окупованих територіях, де традиційно проявляються посушливі явища. Але проблемним залишається формування урожаю пізніх культур за спрацювання запасів вологи в метровому шарі ґрунту та занадто високих літніх температур.

Науковці також подають цікаві перспективні прогнози щодо Полісся: «У цілому за супутниковими даними спостерігається досить інтенсивне потепління вегетаційного періоду, що для сільського господарства Полісся є позитивним, але ефективне використання додаткового теплового ресурсу потребує докорінного удосконалення управління родючістю поліських ґрунтів, а також їх водним режимом. Але за виконання цих умов регіон Українського Полісся у ситуації стрімких змін клімату може стати стратегічно важливим новим зерново-олійним поясом України. Водночас, – зазначається у аналітичній інформації, – цей регіон є вразливим до прояву деградаційних явищ, пошкодження посівів поверненням весняних холодних періодів та проявів посушливих явищ за сучасного стану меліоративних систем».

Тим часом


Як вивести врожайних шкідників, знають у ЗСУ  

Найчастіше хлібні лани потерпають від прильотів у прифронтових областях. Так, на Донеччині в останній день червня російські війська поцілили у пшеничне поле поблизу села Нова Полтавка Краматорського району. За повідомленням обласного ДСНС, рятувальники ліквідували загоряння на шестигектарній площі. Таким чином вдалося зберегти від повного знищення вогнем поле з колосовими на 48 га.

 Вдалося зберегти від повного знищення вогнем поле з колосовими на 48 га

Того ж дня внаслідок обстрілу спалахнула хлібна нива у Іллінівській громаді. Надзвичайники, які працювали на місці події, ліквідували загоряння на 2 га. Тож запобігли розповсюдженню вогню на поле площею 18 га.

Це не перший випадок, коли окупанти навмисно знищують українські лани, але, як стверджують у ДСНС,  рятувальники роблять усе можливе, аби вберегти врожай і мінімізувати завдану загарбниками шкоду.

Підготував Валерій Друженко

Інтерв'ю
Загальновизнані стандарти безпеки якості харчових продуктів - це мова, якою розмовляють імпортери, міжнародні торговельні мережі і закупівельники. Україна поки що тільки на шляху формування культури
Ансгар Борнеманн, директор Nestlé в Україні та Молдові
Nestlé в Україні активно співпрацює з місцевими постачальниками. За даними на кінець 2016 року, близько 70% компонентів для товарів компанія купує на місцевому локальному ринку.  Із 2007 року

1
0