Спецможливості
Технології

Готуємо теплицю до зими

07:25 • Сьогодні
113
Готуємо теплицю до зими фото, ілюстрація

Вкладаючи гроші в придбання та встановлення теплиці з полікарбонату, кожен господар сподівається, що з нею він довгі роки отримуватиме більш ранні та багаті врожаї. Але щоб ці надії виправдалися, за теплицею потрібно доглядати, зокрема, правильно готувати її до зими і до нового сезону — так, щоб і термін експлуатації споруди продовжити, і зберегти здоровий і родючий ґрунт, і безпеку майбутніх рослин забезпечити.

Сезон використання теплиці починається ранньою весною і закінчується восени (якщо теплиця без опалення). Але закінчивши збирання врожаю, одразу викреслювати його з робочого календаря не слід. Догляд за полікарбонатними теплицями набагато простіший, ніж за плівковими, але низку процедур виконати просто необхідно. Якщо теплиця не розбірна, її потрібно належним чином підготувати до морозів і снігопадів. Хоча загалом осінній комплекс робіт націлений більше на весняний сезон, тому максимум уваги має бути приділено дезінфекції та дезінсекції.

Генеральне прибирання

Починати підготовку до зими слід одразу після збирання останнього врожаю. І першим кроком має стати ретельне прибирання рослинних залишків (зіпсованих плодів, бадилля, коренів та бур'янів), а також усіх допоміжних засобів (шпалер, колів, підв'язувального матеріалу тощо). Все це потрібно зібрати та винести. Органічні залишки багато хто відправляє до компостних ям, проте фахівці наполягають, що краще їх просто спалити, адже якщо в них залишилися паразити чи збудники якихось захворювань, таке добриво принесе більше шкоди, ніж користі.

Наступним кроком стане уважний огляд усіх поверхонь на наявність тріщин чи розривів. Якщо такі виявляться, їх потрібно акуратно полагодити (відповідно до рекомендацій виробника теплиці). При цьому особливу увагу слід приділити стикам і швам, в яких також може застрягти старе листя та стебла. Їх потрібно прибрати, щоб не створювати сприятливих умов для розвитку різних бактерій і паразитів. Якщо їх видалити складно, можна скористатися звичайним пилососом. Усі кріплення також слід перевірити та за необхідності затягнути.

 Насамперед слід видалити всі рослинні решткиУсю теплицю потрібно добре вимити теплою мильною водоюЯкщо в сезон у теплиці спостерігалися спалахи захворювань, мильний розчин можна додати засіб для боротьби з їхніми збудниками. І насамкінець всю хімію потрібно змити чистою водою

Потім усю теплицю потрібно добре вимити теплою мильною водою. Застосовувати миючі засоби з абразивними добавками не можна — вони можуть пошкодити поверхню полікарбонатних листів. З цієї ж причини не варто використовувати грубу мішковину, а тим більше металеві сіточки або щітки — краще взяти м'які губки або ганчір'я. Якщо в сезон у теплиці спостерігалися спалахи захворювань, мильний розчин можна додати засіб для боротьби з їхніми збудниками. І насамкінець всю хімію потрібно змити чистою водою.

Механічному чищенню з подальшою дезінфекцією підлягають і стелажні конструкції, а також тара та інвентар, що використовуються в теплиці. Металеві предмети можна просто обдати окропом, для пластику використовувати формалін, мідний або залізний купорос або хлорне вапно, а дерев'яні полиці та підпірки обробити вапняною гущею.

Дезінфекція

Найважливіша складова осіннього комплексу робіт у теплиці – дезінфекція приміщення. Для її проведення найчастіше використовують сірчані шашки. Головне — чітко дотримуватись режиму їхнього використання. Шашку потрібно укласти на металеву поверхню, підпалити та залишити у приміщенні, щільно закривши всі двері та кватирки. Протягом 60–70 хвилин вона буде тихенько тліти, виділяючи сірчаний газ без домішок, який досить ефективний у боротьбі не лише з різними бактеріями та грибними захворюваннями, а й з багатьма шкідниками, які бажають перезимувати у теплиці. Двері в цей час краще не відчиняти — провітрювати приміщення слід починати лише через добу, щоб випаровування сірки знищило більшість шкідливих організмів. А заходити до теплиці після такої дезінфекції рекомендується не раніше, ніж через 3–5 днів.

Знезаразити поверхні можна також особливими складами проти комах і грибів або бордоською рідиною. При цьому важливо дотримуватися всіх заходів безпеки, зокрема, обов'язково одягнути респіратор або маску.

Досить клопітким заходом може стати знезараження ґрунту. Його необхідно проводити навіть у разі, якщо рослини не хворіли – через високу концентрацію вони все одно залишили в ґрунті чимало хвороботворних організмів. Якщо площа теплиці невелика, для їх знищення можна використовувати окріп, а на великих площах, у разі зараження рослин захворюваннями, необхідно зняти верхній шар ґрунту (5–10 см) і замінити його свіжим компостом, можна ще й полити марганцівкою.

Втім, прихильники органічного землеробства рекомендують замість усіх цих складних маніпуляцій просто полити ґрунт і обприскати всі поверхні в теплиці розчином Байкалу ЕМ-1 у різній концентрації (згідно з рекомендаціями виробника), а навесні цю процедуру повторити.

Скопувати ґрунт і готувати грядки з осені не обов'язково, а от внести органічні та/або мінеральні добрива зайвим не буде.

Захист від морозу

Варто подбати і про те, щоб у зимові холоди ґрунт у теплиці не промерз занадто глибоко, і навесні можна було раніше починати сівбу/ посадку. Робиться це також у різні способи. Хтось закидає в теплицю більше землі, щоб знизити глибину її промерзання, хтось покриває грядки сіном або нетканими матеріалами. Але самий, мабуть, простий і вигідний варіант — використовувати перший сніг, що випав, який є прекрасним природним утеплювачем. Їм засипають ґрунт теплиці за принципом: що більше, то краще. А додатковим бонусом стає те, що навесні у міру танення цей сніг збагачує ґрунт і вологою, і поживними речовинами.

 Якщо зима очікується снігова, фахівці рекомендують також додатково зміцнити підпірки конструкції теплиці, щоб підвищити їхню міцність і стійкість до навантаженьЯкщо зима очікується снігова, фахівці рекомендують також додатково зміцнити підпірки конструкції теплиці, щоб підвищити їхню міцність і стійкість до навантаженьПерший сніг, що випав, є прекрасним природним утеплювачем

Якщо зима очікується снігова, фахівці рекомендують також додатково зміцнити підпірки конструкції теплиці, щоб підвищити їхню міцність і стійкість до навантажень. В іншому випадку сніг може продавити дах або навіть зламати його. Втім, такого зміцнення потребує не кожна теплиця з полікарбонату — все залежить від її розміру, форми та каркасу.

***

Своєчасне виконання описаних вище заходів дасть змогу продовжити термін служби теплиці та забезпечити всі умови для одержання гарного врожаю наступного року. У крайньому випадку збирання та дезінфекцію можна перенести на ранню весну — так, щоб приміщення було повністю підготовлене до посадки рослин. Але навесні, як відомо, час ніби стискається, і виділити «віконце» для якісного проведення цих робіт ще складніше. Адже саме від їхньої якості багато в чому залежить здоров'я висаджених теплиці рослин, а значить, і успіх наступного овочевого сезону.

О. Ганько. агроном

Інтерв'ю
Сергій Риженко — голова фермерського господарства «Вітчизна-Тиниця», що розміщене на Чернігівщині, неподалік від Бахмача. Нині його фермерське господарство — одне з найпрогресивніших у регіоні. Тут, незважаючи на несприятливі погодні умови... Подробнее
Petro Melnyk2
Компанія Agricom Group спеціалізується на рослинництві. Обробляє землю на Чернігівщині та Луганщині, вирощує олійний льон, соняшник, кукурудзу, овес та гречку. Але більш відома як виробник товарів із

1
0