Спецможливості
Досвід господарств

Озимий ріпак у 12-річній сівозміні із супутніми культурами

07:34 • Сьогодні
136
Озимий ріпак у 12-річній сівозміні із супутніми культурами фото, ілюстрація

За площею обробітку та обсягом виробництва ріпак є другою за величиною олійною культурою у світі після сої. У традиційній чотирирічній сівозміні вирощування ріпаку, не кажучи вже про коротку трирічну сівозміну і монокультуру, залишається низка проблем, включаючи склеротиніозну гниль, сіру гниль, плямистості, вертицильозне в’янення і фомоз, а також навалу хрестоцвітих блішок. Тому фермери з графства Саффолк (Велика Британія) вирішили піти на максимальне розширення сівозміни.

 
На фермі Dennington Hall Farms, що належить родині Раус, впроваджено 12-річну ротацію культур: озима пшениця, озима пшениця, ріпак, озима пшениця, озима пшениця, ярий горох або квасоля, цукрові буряки, озима пшениця, озима пшениця і, нарешті, ярий овес. Крім того, впроваджено принципи регенеративного землеробства, зокрема сівба супутніх та покривних культур. Все це сприяло 100 % рівню укорінення ріпаку, а врожайність озимого ріпаку на фермі родини Раус цього року становила 3,9 т/га зі 100 гектарів.
Керуючий фермою Райан МакКормак пояснює успіх такими чинниками: вирощування супутніх культур, впровадження різноманітнішої сівозміни та регенеративних методів ведення сільського господарства.
«З огляду на те, що посіви були перезволожені у жовтні минулого року, наш озимий ріпак показав себе добре. Супутня культура, безумовно, позитивно вплинула на вкорінення та врожайність», — розповідає Райан.
Як супутні культури для озимого ріпаку були обрані пажитник (фенугрек), конюшина олександрійська та гречка з метою сприяння вкоріненню основної культури та зниження навал шкідників.
Ферма займає площу 1200 га, які поділені на 12 блоків по 100 га. Нині це другий рік 12-річної сівозміни, в якій ріпак вирощується один раз на 12 років.
 
 Райан МакКормак 
«Ми відійшли від традиційної чотири-п’ятирічної сівозміни, заснованої на озимій пшениці, ріпаку, ячмені та цукрових буряках, на користь більшої різноманітності. Нова сівозміна означає, що 50 % площ зайнято озимою пшеницею. Ми також додаємо покривні культури, пасовища та супутні культури», — розповів Райан МакКормак.
Сівба озимого ріпаку на фермі, як правило, проводиться першого тижня серпня, і цього року вже успішно засіяно 100 га.
«Супутню культуру висівають першою з розрахунку 10 кг/га з використанням глибокорозпушувача, щоб дати суміші час піднятися та захистити молоді рослини ріпаку від навал шкідників. Пажитник має запах, схожий на запах карі, який допомагає відлякувати хрестоцвітих блішок, гречка має довгі стебла, які заважають птахам годуватися на ріпаку, а конюшина добре фіксує азот. Через 48 годин проводимо висів ріпаку зі звичайною нормою висіву (75 насінин/м²) за допомогою сівалки Horsch. На таких змішаних посівах спостерігали лише невеликі навали блішок, але нічого серйозного, оскільки посіви залишалися досить сильними, щоб протистояти атакам. Минулого року посіви проводили сівалкою Väderstad Rapid, але тепер ми прагнемо порушувати ґрунт менше в рамках нової відновлювальної стратегії ферми, що спрямована на покращення здоров’я ґрунту та оптимізацію живлення культур», — продовжує керуючий.
Він зазначив, що всього було внесено 150 кг гранульованого азоту/га, але ферма переходить на рідку систему добрив, щоб підвищити ефективність використання азоту, та застосуватиме позакореневе мікродобриво із сіркою, молібденом та бором у фазі двох-трьох листків, коли близько 50 % ґрунту вкрито рослинним покривом. Це дасть рослинам заряд поживних речовин, забезпечивши їх необхідним арсеналом енергії для відростання після можливого зараження ріпаковою блішкою».
 
За матералами Farmers Weekly

Інтерв'ю
Фермерське господарство «СІМ-АГРОЮГ», що на Одещині, має в обробітку 800 га землі. З 2017 року в господарстві почалось знайомство з технологією no-till.  «No-till – це вигідно», - каже власник фермерського господарства Сергій Бодя. Раніше... Подробнее
Голова асоціації «Укрцукор», голова ГС «Всеукраїнська аграрна рада», а також лідер низки громадських асоціацій Андрій Дикун у ході І Міжнародного конгресу для виробників і переробників цукрових

1
0