Спецможливості
Агрохімія

Як зберегти ефективність фунгіцидів проти церкоспорозу цукрових буряків

07:03 • Сьогодні
106
Як зберегти ефективність фунгіцидів проти церкоспорозу цукрових буряків фото, ілюстрація
Церкопорозна плямистість листя є руйнівним захворюванням цукрових буряків у всьому світі, яке викликається грибом Cercospora beticola. У відповідь на грибну інфекцію уражені рослини цукрових буряків відрощують нове листя за рахунок перерозподілу наявного цукру зі стрижневого кореня, що призводить до загальних втрат урожаю до 40 %. На сьогодні методи боротьби з церкоспорозом цукрових буряків зосереджені на поєднанні ви­­рощування стійких сортів з адекватною сівозміною та своє­­часним застосуванням правильних бакових сумішей фунгіцидів для обмеження розвитку хвороби та подальшої втрати врожаю.
Для боротьби з церкоспорозом цукрових буряків у всьому світі використовується широкий спектр системних, трансламінарних та контактних фунгіцидів з кількох хімічних груп, наприклад, бензимідазоли, тріазоли, стробілурини та мідьвмісні фунгіциди, наприклад, гідроксид міді.
Церкопорозна плямистість листя є руйнівним захворюванням цукрових буряків у всьому світі, яке викликається грибом Cercospora beticola
Однак їх багаторазове використання протягом тривалого періоду призвело до розвитку широко поширеної резистентності у збудника церкоспорозу цукрових буряків. При цьому необхідно відзначити, що здатність C. beticola змінювати чутливість до фунгіцидів працює в обох напрямках: багаторазове використання може призвести до розвитку резистентності, але стійкі ізоляти можуть відновити свою чутливість, якщо сполуки не використовуються протягом певного часу.
 
У відповідь на грибну інфекцію уражені рослини цукрових буряків відрощують нове листя за рахунок перерозподілу наявного цукру зі стрижневого кореня, що призводить до загальних втрат урожаю до 40 %
Тому для зниження ризику розвитку резистентності рекомендується змішувати сполуки з одним механізмом дії з фунгіцидами з кількома механізмами дії.
Більшість виробників, які використовують у своїй програмі стробілурини, знають про резистентність збудника церкоспорозу та застосовують добавки, що забезпечують кілька механізмів дії, але часто нічого не змішують з триазолами. Однак, щоб запобігти або відстрочити резистентність до триазолів, їх також необхідно змішувати у баку з продуктами альтернативного способу дії. Дослідники вже мають деякі свідчення того, що ефективність триазолу подекуди вже починає знижуватися.
Таким чином, наприклад, можна змішувати триазоли з фунгіцидами широкого спектра дії, такими як етилен-біс-дітіокарбамати (EBDC) (манкоцеб), гідроксид міді, щоб допомогти зберегти ефективність триазольних фунгіциди в програмі захисту цукрових буряків.
Також слід враховувати і те, що, на жаль, сполуки з декількома механізмами дії, такі як EBDC та мідні фунгіциди, можуть легко змиватися дощем, і тому їхні суміші також потребують додавання ад’ювантів, щоб допомогти утримувати активні інгредієнти  на поверхні листя довше.
Очевидні переваги змішування в баку продуктів різних способів дії — покращений контроль церкоспори та запобігання чи затримка появи стійкості до фунгіцидів. Часто виробники, які завжди використовують бакові суміші фунгіцидів, бачать менше церкоспорозної плямистості листя наприкінці сезону, що означає більш високу якість коренеплодів буряків під час збирання врожаю та збільшення прибутку.
Крім того, дослідники відзначають, що використання EBDC, наприклад, таких як пенкоцеб або дитан, забезпечує постачання листю марганцю та цинку. Ці продукти EBDC містять близько 15 % марганцю та 1,9 % цинку. Коли EBDC використовуються кілька разів під час внесення фунгіцидів, значна частина цих поживних речовин надходить у врожай. Логічно, що сполуки міді також поставлятимуть цю поживну речовину рослині, проте дефіцит міді рідко спостерігався на цукрових буряках.
 
За матеріалами аграрної преси

Інтерв'ю
Ранньою весною, коли раптом всі прокинулися і кинулися купувати добрива, західноукраїнським аграріям почали дзвонити від імені відомого місцевого дилера сільгоспхімії з вигідними пропозиціями на умовах передоплати. Коли товар не приходив і... Подробнее
Міжнародна фінансова корпорація (International Finance Corporation, англ. IFC) - міжнародний фінансовий інститут, що входить у структуру Світового банку. Штаб-квартира організації знаходиться у

1
0