Спецможливості
Техніка та обладнання

TRION 650 — два роки безвідмовної та ефективної роботи

06:44 • Сьогодні
164
TRION 650 — два роки безвідмовної та ефективної роботи фото, ілюстрація

Для багатьох аграріїв вибір зернозбирального комбайну — досить складний процес, але Анатолій Береза, керівник ТОВ «Береза Агро», практично від початку своєї діяльності на землі знав, що зернозбиральний комбайн повинен бути лише CLAAS і, як тільки-но випала можливість, придбав бажану машину.

ТОВ «Береза Агро» — відносно невелика господарство на Полтавщині, має в обробітку 680 га. Основний напрям діяльності рослинництво.

Профільними культурами є озимий ріпак, пшениця, кукурудза, соняшник, соя, ячмінь, просо та гречка (останні дві, як правило, висівають пожнивно).

За словами керівника господарства, саме широкий набір культур дає змогу дотримуватися сівозміни, зменшити витрати на пестициди та нівелювати ризики у разі «просідання» як по врожайності, так і закупівельних цін однієї з культур.

Цілком логічно, що широкий набір вирощуваних сільськогосподарських культур потребує універсального комбайна для збирання, який би якісно, без втрат та пошкодження зерна, забезпечував обмолот, і до того ж мав високу продуктивність та паливну економічність. На глибоке переконання керівника такими критеріям відповідають клавішні машини CLAAS.

Чому CLAAS?

Анатолій Береза, керівник господарства«CLAAS — це комбайни, які обмолочують усі зернові культури чисто, швидко та якісно.

Практично всі мої знайомі фермери мають зернозбиральні комбайни саме CLAAS і відгуки в них лише позитивні.

Тому мій вибір був очевидний. Я не хочу говорити погано про техніку інших виробників, але, наприклад, зелені американські комбайни, які працюють у нас по сусідству, більше створені для швидкого збирання.

Тому такі поняття як якість, універсальність та економічність — це не зовсім про них…

Це моя думка, яка спирається на власний досвід та спостереження, тому прошу суворо мене не судити», — говорить керівник господарства Анатолій Береза.

TRION 650 — перший іноземний агрегат в господарстві. До речі, TRION — це комбайни нової генерації, які, можна сказати, роблять перші кроки на ринку і по суті є, маловідомими та «не обкатаними». «У високій якості зернозбиральних комбайнів TRION я не сумнівався жодної секунди. Попри те, що це новий комбайн на ринку, абсолютно нового у ньому нічого немає, адже він має вдосконалену конструкцію, перевірені вузли та механізми, які раніше використовувалися на зернозбиральних комбайнах TUCANO та LEXION попередньої генерації. Тому можна говорити, що це не «сирі» машини, а навпаки — це комбайни із «вилікуваними хворобами» попередників», — наголошує керівник.

У високій якості зернозбиральних комбайнів TRION я не сумнівався жодної секунди

«Ерідон Тех» привезе

Договір на поставку зернозбирального комбайну із можливістю погашення вартості впродовж двох років було підписано із компанією «Ерідон Тех» наприкінці 2021 року. Були певні перестороги щодо поставки машини, адже в той час більшість виробників відчували нестачу електронних комплектуючих для техніки, що змушувало деяких навіть зупиняти виробничі лінії. «Через початок повномасштабного вторгнення російських військ в Україну наш комбайн було поставлено практично із річною затримкою, що змусило мене досить суттєво понервувати. Багато хто із доброзичливців, або, як сьогодні модно говорити, хейтерів, казали, що не бачити тобі комбайну як своїх вух! Натомість ті, хто вже досить тривалий час працювали із «Ерідон Тех» в один голос стверджували: «Не переймайся! Хто-хто, а Ерідон привезе». Так і сталося! Вже другий сезон TRION 650 працює у нашому господарстві», — акцентує керівник.

Олександр Яременчук, керівник лубенського регіонального структурного підрозділу «Ерідон Тех»

Остаточно впевнилися у правильності вибору комбайну після демонстрації його роботи на полях господарства (щоправда, то був потужніший «старший брат», гібридна машина TRION 730). «Побачивши роботу комбайну, я відразу ж хотів залиши його в себе, але це було нереально, адже саме ми відкривали початок масштабного демо-туру TRION українськими полями, і якби нам вдалося його залишити, інші фермери не змогли б оцінити його роботу. Тоді я ще не вникав в економічні показники машини, але мене дуже вразила продуктивність комбайну — задіявши весь свій парк необхідної техніки ми не могли забезпечити відвезення зерна і комбайн навіть інколи простоював», — згадує керівник.

TRION 650, що працює в ТОВ «Береза Агро» має просту, бюджетну комплектацію без всіляких автоматичних електронних систем (хоча електронні помічники, звісно, наявні). Відпрацювавши два сезони, керівник господарства зізнається, що наразі додав би до комплектації вологомір та ваги, що значно спростило б роботу комбайнера та дало б змогу швидше приймати рішення щодо можливості обмолоту тієї чи іншої культури, й оцінювати можливості комбайна, особливо за роботи в наймі.

«Незважаючи на те, що цей комбайн має бюджетну комплектацію, ми маємо змогу надати можливість для дистанційного контролю робочих параметрів техніки, інтегрувати систему автоматичного водіння, додати ваги, вологомір тощо. Машина має відповідну підготовку», — Олександр Яременчук, керівник лубенського регіонального структурного підрозділу «Ерідон Тех».

Битва за врожай відміняється

Нині збирання зернових у ТОВ «Береза Агро» відбувається у неквапливому помірному темпі, що дає змогу збирати врожай без гарячки та втрат. Наприклад, обмолот ранньої групи зернових займає 1,5–2,0 максимум три дні. Із соняшником та кукурудзою ситуація аналогічна. «Посудіть самі, його продуктивність дає змогу з легкістю збирати 60–70 га/зміну. І тільки-но я зібрався в поле перевірити чи все гаразд, отримую дзвінок від комбайнера: «Вітаю із завершення збирання ранньої групи», або ж «Вітаю із завершенням обмолоту соняшнику». Я вже йому говорю, ти хоч трохи розтягни збирання, дай відчути атмосферу жнив!».

Але нова машина вказали і на слабкі місця господарства, зокрема логістику відвезення зерна та його первинну очистку, що наразі є головним стримуючим фактором для досягнення максимально можливої продуктивності. Сьогодні аби комбайн не простоював, зерно без очищення завозять на тік, а потім, по можливості, проводять його доробку.

Максимальна продуктивність за мінімальної витрати пального

За зміну TRION 650 легко забезпечує обмолот 60–70 га ранньої групи зернових або ж соняшнику. При цьому витрата палива становить 9–10 л/га на зернових і близько 6 л/га на соняшнику з врожайністю 3 т/га. За обмолоту кукурудзи, врожайність якої перебуває на рівні 100 ц/га, у теплу пору року витрата пального становить лише 10–12 л/га. Зимове збирання «цариці полів» (робота по найму) дещо витратніша і потребує 15 л палива на гектар. «Машина дуже економічна навіть під час збирання таких високоврожайних культур, як кукурудза. Адже витрата пального, порівняного із наявним у господарстві «Славутичем», який працює із 6-ти рядковою жниваркою, удвічі менша.

Олександр Кара, оператор зернозбирального комбайну TRION 650

—  Понад 13 років я пропрацював на зернозбиральних комбайнах CLAAS, тому доволі непогано знаю їх. За два роки роботи на новенькому TRION 650 я можу сказати, що нова генерація машин досить добре зроблена. Він простий, але при цьому має багато систем для полегшення моєї роботи. Навіть незважаючи на те, що я працюю один, без помічника, втомлююся значно менше.

Серед ключових моментів, які б я хотів відмітити, це наявність у базовій комплектації рамки з механічним регулювання нахилу жниварки у повздовжньому напрямі. Дуже хороше рішення, особливо під час збирання сої, коли є потреба тонкого налаштування положення жниварки для мінімального зрізу. Під час збирання кукурудзи це регулювання також дає змогу максимально «присадити» жниварку назад і таким чином мінімізувати викидання качанів уперед і зменшити висоту зрізу, що в подальшому полегшує обробіток ґрунту.

Також дуже добре, що комбайн має широкі передні колеса (800 мм). Адже це мінімізує поперечне розгойдування комбайну, і ти можеш швидше пересуватися полем і «робити» більше гектарів. Я колись працював на LEXION із жниваркою 9 м та шинами шириною 650 мм, то головним завданням було не допустити, щоб одна із сторін жниварки «зарилась» в землю. Про швидкість говорити не доводилось.

Машина дуже продумана. Та що там говорити, навіть такий момент як автоматичне регулювання яскравості монітору вже значно спрощує роботу. Тобі не потрібно придивлятися до монітору, зупинятися для регулювання його яскравості залежно від пори доби.

Подбали також конструктори і щодо полегшення обслуговування комбайну та налаштування під час зміни культури. Для обслуговування перед початком роботи потрібно буквально 40–60 хв. — і комбайн повністю готовий до «бою». Під’єднання жниварок також просте — необхідно лише механічно закріпити її на похилій камері та легким рухом руки під’єднати спеціальний блок із гідравлікою та електронікою. Далі система сама розпізнає жниварку і здійснює відповідні налаштування.

Перехід на іншу культуру займає не більше 5 хв. І відбувається дистанційно із кабіни. Для цього необхідно натиснути лише декілька кнопок на моніторі. І що дуже зручно, що так звані заводські налаштування ідеально придатні для наших умов збирання і додатково підлаштовувати машину непотрібно. Хоча така можливість є.

Та й порівняно із сучасними машинами (я говорю про комбайни 2015–2020 року, щоправда із повністю роторною системою обмолоту), він є набагато економічнішим. Минулого року ми допомагали сусідам збирати ріпак, урожайність якого становили 5,8 т/га, так от, наш TRION показав витрату пального на рівні 10–11 л/га, а роторні, «зелені машини» господарства — 21–22 л/га.

Регулювання нахилу жниварки у повздовжньому напрямі відмінне рішення під час збирання культур, що потребують низького зрізуРегулювання нахилу жниварки у повздовжньому напрямі відмінне рішення під час збирання культур, що потребують низького зрізу

Також хочу наголосити, що ця машина рахує витрату пального як під час переїздів, так і під час роботи (і рахує доволі точно), тому я завжди знаю, скільки пального було витрачено і скільки пального мені потрібно для виконання того чи іншого завдання», — наголошує керівник.

Паралельно із невеликою витратою пального в господарстві відмічають високу робочу швидкість збирання, яка під час обмолоту кукурудзи становить не менше 9–10 км/год, що свідчить про високий потенціал продуктивності, навіть незважаючи на те, що це клавішна машина.

Широкі шини — неперевершена стійкість комбайну як на переїздах так і під час роботи

«TRION 650 — це проста та економічна клавішна машини із великим потенціалом продуктивності. Як і в інших зернозбиральних комбайнах TRION, що представлено на ринку, обмолот здійснюється за допомогою молотильного барабану діаметром 600 мм, а сепарація за допомогою шести клавіш довжиною 4,4 м. Але порівняно із зернозбиральними комбайнами TRION п’ятої та сьомої серії, ширина молотильного барабану і, відповідно, молотильного каналу машини шостої серії, більша на 280 мм і становить 1700 мм, що за меншої потужності двигуна комбайну дає змогу досягати високих показників продуктивності. Може скластися думка, що виробник таким чином хоче заплутати клієнтів, але це по суті геніальне рішення конструкторів CLAAS, яке дійсно дає змогу підібрати найкращий для сербе варіант згідно бажаної продуктивності, економічності, універсальності, тощо», — наголошує Олександр Яременчук.

Смачні кавуни не лише на Херсонщині

Впродовж останніх п’яти років господарство практикує вирощування кавунів.

Наразі в господарстві мають сталі площі під цією ягодою та постійних клієнтів на вітчизняному ринку.

«Відпрацювавши технологію та підібравши найкращі за смаковими якостями гібриди та сорти, ми пропонуємо продукцію, яка нічим не відрізняється від так званих херсонських кавунів.

Люди нас знають, із року в рік запитують березівські кавуни.

Я вже навіть подумую зареєструвати таку торгову марку (посміхається, — Прим. ред.), адже наразі вже з’явилися спритники в нашому регіоні, які видають свою продукцію за нашу», — говорить керівник.

 

Менше втрат, гербіцидів, обробітку…

Незалежно від культури, що обмолочується, TRION 650 завжди показує мінімальний рівень втрат. За словами керівника господарства, це не лише добавка до врожайності, а й зменшення затрат господарства, пов’язаних із обробітком ґрунту та хімічним захистом рослини. «Минулого року ми вперше молотили ним соняшник. Робоча швидкість становила 13 км/год, що є досить багато. Але при цьому система не показувала втрати за комбайном, які, на мою думку, мали б бути чималими. Вирішив перевірити власні припущення…Так як наш комбайн оснащено половорозкидачем, що якісно роздуває незернову частину врожаю всією шириною захвату жатки, віднайти зерно за молотаркою практично не реально. Прошу комбайнера вимкнути половорозкидач. Дві години лажу навколішки за комбайном і шукаю втрати. Та нічого не знаходжу! Але ж я то знаю, що мають бути. Відповідно приймаю рішення закупити трішки більше гербіцидів для боротьби із падалицею у посівах кукурудзи, яка була наступною у сівозміні. На моє здивування, наступного року сходи падалиці соняшнику були мінімальними і застосовувати додаткові гербіцид не довелося!», — ділиться досвідом керівник.

Відмічають у господарстві й ефективність роботи половорозкидача. «Ми працюємо за традиційною технологією обробітку ґрунту, тому, на перший погляд, наявність на комбайні половорозкидача не дуже й потрібна. Адже плуг може з легкістю приховати неякісне розподілення рослинних решток. Але в перший рік експлуатації ми помітили, що за рівномірного розподілу полем полови та соломи можна відразу «пускати» після збирання плуг, тобто виключити із технологічної карти обробітку ґрунту дискування. Також на полях, що збиралися із половорозкидачем, сходи висіяних наступних у сівозміні культур є рівномірними, немає просадки у розвитку, адже немає валків полови, які хоч і зароблено в ґрунт, але «тягнуть» на себе азот для розкладання», — наголошує керівник.

Лише ТО

За два сезони загальне напрацювання комбайну становить 1700 га та 840 мото-годин. Основні витрати пов’язані виключно із проведенням ТО.

«Першого року експлуатації від заводу прийшла вказівка замінити ножі на січкарні, адже, як мені сказали, на багатьох комбайнах вони не забезпечували якісного різання. До своїх ножів у мене не було жодних претензій, відповідно, я відмовився їх міняти.

Були нюанси з електропроводкою, ненадійним контактом у окремих місцях. Вирішилося їхнім очищенням спеціальною рідиною для контактів. За два роки експлуатації нової машини — це дрібниці, які не впливають на загальну роботу комбайну, що свідчить про високу його надійність». — говорить керівник.

Окрім старенького «Славутича» парк пана анатолію має безліч раритетних маши серед який ГАЗ-51 та ХТЗ-54Окрім старенького «Славутича» парк пана анатолію має безліч раритетних маши серед який ГАЗ-51 та ХТЗ-54

Окремо слід сказати, що для здійснення спецінспекції нових машин, CLАAS має окрему команду сервісних інженерів, які кожні два роки експлуатації оглядають їх, що дає змогу швидко та оперативно визначити слабкі місця і передати цю інформацію на завод для того, аби вирішити проблему якщо вона носить систематичний характер.

Цього року керівник господарства планував оновити машинно-тракторний парк господарства новеньким трактором та лущильником. Маючи теплі відносини із компанією «Ерідон Тех» пан Анатолій впевнений, що вони запропонують найкраще рішення для нього. Але через військові дії, коливання цін на сільгосппродукцію, складні цьогорічні погодні умови, придбання нових агрегатів доведеться відкласти до наступного сезону. «Рішення щодо придбання нової техніки вже прийнято. Але я вирішив взяти невеличку паузу для того аби накопичити ресурси», — підсумовує керівник.

 

А. Сухина
Ключові слова: Eridon, Claas, Claas TRION, комбайни

Інтерв'ю
Максим Мартинюк  Держгеокадастр
За посадою Максимові Мартинюку належить опікуватися усіма землями держави. Тому перше запитання до голови Держгеокадастру цілком зрозуміле...  
Наталія Гордійчук, засновниця компанії "Агрітема"
"Агріте­ма" своїми біорішен­ня­ми кар­ди­наль­но змінює підхід до зем­ле­роб­ст­ва. Про біоінно­вації, які по­над 10 років компанія на­дає аг­раріям, розповідає засновниця — Наталія Гордійчук.

1
0