Спецможливості
Новини

Використання інновацій в захисті рослин дозволяє уникати втрат врожаю та сприяє світовій продовольчій безпеці

18:00 • Сьогодні
15
Використання інновацій в захисті рослин дозволяє уникати втрат врожаю та сприяє світовій продовольчій безпеці фото, ілюстрація
Щорічно 29 вересня світ відзначає Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи, нагадуючи про необхідність їх скорочення та забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Започаткований Організацією Об'єднаних Націй день підкреслює важливість скорочення втрат продовольства на кожному етапі ланцюга постачання від ферми до столу, адже відповідальні рішення та дії щодо кількості та якості харчування можуть зробити значний внесок у зменшення наслідків голоду та зміни клімату, оскільки харчові залишки та втрати продовольства не лише впливають на проблему голоду у світі, але й позначаються на сталості систем управління залишками та сприяють викидам парникових газів. 
 
Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) за 2024 рік, у 2023 році у світі голодувало 733 мільйони людей. Більше того, в той час як приблизно 9 мільйонів людей помирають щороку від голоду та пов'язаних з ним захворювань, близько третини всього продовольства, призначеного для споживання людиною, втрачається або марнується. Звіт Програми ООН з довкілля за 2024 рік наводить дані, що приблизно 1,05 мільярда тонн продовольства було втрачено у 2022 році в усьому світі, і підкреслює важливість заходів щодо розробки ефективних стратегій для зменшення цього явища. 
 
Відповідно до Глобального індексу продовольчої безпеки 2022 року, спонсором якого виступила міжнародна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience, а виконавцем – відділ досліджень та аналізу The Economist Group, Україна отримала 74,9 бала за критерієм втрат продовольства, що трохи нижче середнього показника у 75,5 бала. Індекс підкреслює систематичні прогалини та необхідність дій для прискорення досягнення другої Цілі сталого розвитку ООН – викорінення голоду до 2030 року.
 
Проблема харчових відходів стає дедалі гострішою через зростання населення планети. Хоча споживачі поступово зменшують кількість відходів удома, більший виклик стоїть перед сільським господарством, де значні втрати продовольства відбуваються ще до збору врожаю через бур'яни, шкідників та хвороби. Наприклад, грибкові захворювання суттєво впливають на врожайність і якість продукції, що погіршує продовольчу безпеку. Одним з найефективніших рішень цієї проблеми є використання інноваційних фунгіцидів, які не лише захищають посіви, але й забезпечують вищу врожайність та кращу якість, збільшуючи кількість доступної споживачам їжі.
 
Для того, щоб захистити та зберегти посіви, наприклад, до сезону збору врожаю овочів та фруктів, українські фермери можуть обрати такі продукти, як фунгіциди на основі молекули Зорвек™ з портфоліо Corteva Agriscience. Зорвек™ є новою технологією захисту рослин, що має абсолютно новий біохімічний механізм дії на збудників хвороби та не має перехресної резистентності з наявними фунгіцидами та може забезпечити сільгоспвиробникам покращення ефективності управління ведення господарства. Зорвек Інкантія® забезпечує неперевершену комбінацію стабільного та ефективного контролю фітофторозу, пероноспорозу та альтернаріозу картоплі, томатів та цибулі для отримання кращого врожаю навіть у складних умовах, а Зорвек Вінабрія® - стабільний та ефективний захисту винограду для отримання кращого врожаю навіть у складних умовах.
«Для картоплі захист від грибкових захворювань – принципова частина агрономії культури, адже такі ушкодження суттєво впливають на кількість та якість врожаю і можуть навіть призвести до загибелі всього поля. Зорвек Інкантія® допомагає нам захистити наші картопляні поля і ми дуже задоволені його ефективністю. Я завжди раджу всім колегам мати цей препарат в запасі, коли тільки починаєте садити картоплю», – говорить Микола Пономаренко, власник ТОВ «Десна» на Чернігівщині. 
Іншими ефективними рішеннями в портфелі засобів захисту рослин Corteva Agriscience з пролонгованою дією є Талендо® та Вербен®. Талендо® спеціалізується на захисті винограду від оїдіуму та насаджень яблуні від борошнистої роси завдяки своїй біохімічній дії, яка пригнічує життєздатність спор та стимулює природний механізм захисту рослин. Вербен® забезпечує контроль основних хвороб зернових колосових культур, має покращену дію проти борошнистої роси, різних видів іржі, септоріозу, перінофорозу та інших хвороб і його інноваційна оптимізована формуляція забезпечує відмінний результат у польових умовах та тривалу та стабільну дію за різних погодних умов. 
«Ми користуємося фунгіцидом Талендо® від Corteva вже протягом багатьох років і дуже задоволені його результативністю. Він чудово контролює оїдіум на лозі на ранній стадії та допомагає зберігати виноград від ушкоджень, сприяючи збільшенню продуктивності», - говорить Євген Згурський, агроном ПСП «Козирське» в Очаківському районі Миколаївщини.
Через повномасштабну війну та викликані нею економічні труднощі фермери прагнуть оптимізувати витрати на вирощування. Втім, у сфері захисту рослин потрібно діяти обережно з оптимізацією, адже без належного захисту культури стають вразливими до шкідників і хвороб, що може призвести до зниження врожайності або непридатності продукції до споживання. Corteva вкладає значні ресурси у розробку сталих рішень і дослідження активних інгредієнтів, щорічно інвестуючи близько 1 мільярда доларів США у наукові розробки. Це дозволяє знаходити ефективні рішення для захисту врожаю від шкідників і хвороб, зменшуючи потенційні втрати продовольства, що може мати позитивний вплив як на зростаюче населення, так і на охорону планети.
 
Автор: Павло Голосний, менеджер з агрономічної підтримки використання засобів захисту рослин Corteva Agriscience в Україні. 

Інтерв'ю
Переклад колонки Анни Бабіч, експертки з комунікацій та сталого розвитку в сільському господарстві, для видання European Seed Понад 35 років тому, коли британський професор та історик Роберт Конквест опублікував книгу «Жнива скорботи:... Подробнее
Фахівці вітчизняної молочної галузі наголошують: «У будь-якому разі ферма не може призупинити свою роботу, вона має працювати! І перше, на чому не можна економити, — на відтворенні!»
Українські молочні ферми продовжують відчайдушно працювати в умовах війни, постійно стикаючись з новими виробничими викликами і величезними фінансовими труднощами. Багатьом із них доводиться або починати все спочатку, або перебудовувати ... Подробнее

1
0