Спецможливості
Новини

1000 доларів з гектару — стільки втрачає український фермер через мораторій на продаж землі

11.05.2018
2478
1000 доларів з гектару — стільки втрачає український фермер через мораторій на продаж землі фото, ілюстрація

Українські фермери не мають гарантій щодо власності, що призводить до того, що вони відмовляються вкладати в багаторічні культури з більшою доданою вартістю, пише propozitsiya.com з посиланням на Економічну правду.

Консультант Світового банку Денис Нізалов наголошує, що в сільському господарстві переважають однолітні культури: соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю.

Експерт вважає, що саме через мораторій, який діє в Україні з 2002 року, фермери відмовляються від довгострокових інвестицій, адже вважають, що з ними не продовжать договори оренди.  

"1 тис. доларів з гектару втрачає фермер, який вирощує однорічні культури, а з 2002-го по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га багаторічних культур. Як наслідок, ми не маємо довгострокових інвестицій ні в сільськогосподарське виробництво, ні у сферу послуг, ні у місцеву інфраструктуру", — зазначає він. "Через це працівники з села емігрують у пошуках роботи, тому щороку з мапи України зникає близько 30 сіл", — пояснює експерт Світового банку.

Як відомо, найбільше робочих місць на селі створюють  галузі, які вимагають довгострокових інвестицій і тривалої окупності: садівництво, ягідництво, тваринництво. "Наприклад, в агрохолдингу, що займається рослинництвом, на 1000 га землі зайнято 7 людей, тоді як у тваринництві на 100 га зайнято близько 100 людей", — зазначає він.

 

Ще 7 грудня 2017 року за продовження мораторію проголосувало 236 депутатів. До того ж Кабінет міністрів спочатку очікував ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року. Однак замість цього Верховна Рада в кінці жовтня продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року.

Проте земельна реформа – це одна з головних умов програми щодо співпраці України і Міжнародного валютного фонду. Нагадаємо, що прем'єр Володимир Гройсман раніше відзначив, що уряд все ще працює на проектом закону"Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

 

Ключові слова: земля, продажа, мораторий

Інтерв'ю
Останнім часом площа пустельних і непродуктивних земель в світі постійно зростає. Пустелі вже займають понад 17 млн км2 або близько 12% всієї поверхні суші. Вчені всього світу стурбовані такою
Компанія Agrieye з'явилася тільки рік тому, але вже встигла вийти на ринки Перу, Еквадору, Пакистану, Малайзії, США, Норвегії, Кенії, Єгипту. Як говорить засновник і генеральний директор компанії AGRIEYE Андрій Севрюков: "Основний мій вид... Подробнее

1
0