Спецможливості
Новини

Проливні дощі вже негативно позначилися на якості й цінах на картоплю

26.07.2021
727
 Проливні дощі вже негативно позначилися на якості й цінах на картоплю фото, ілюстрація

Через проливні дощі, які пройшли в другій половині липня на більшій частині території України, урожай картоплі зіпсувався, а місцями почав гнити прямо на полях — через це фермери змушені знижувати ціни на картоплю.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на east-fruit.

«Якість картоплі різко погіршилася. Особливо постраждали виробники південних областей країни, зокрема Херсонської області, там картопля почала гнити прямо в полях», — зазначають експерти.

На сьогодні українські виробники картоплі змушені мало не щодня переглядати ціни на свою продукцію, щоб хоч якось продати урожай.

Зараз продається переважно непридатна для зберігання картопля, яку виробникам потрібно збути якомога швидше. При цьому попит помітно знизився — споживачів часто не влаштовує зовнішній вигляд картоплі.

Зокрема, оптові виробники з Херсонської області пропонують картоплю по 3-4 грн/кг. Фермери інших областей, де урожай картоплі більш прийнятної якості, також знижують ціни. На сьогодні картопля надходить у продаж в середньому по 4-7 грн/кг, що в середньому на 16% дешевше, ніж до злив.

«При цьому, за прогнозами українських синоптиків, дощі на території країни триватимуть до кінця поточного тижня. Більшість українських фермерів сходяться на думці, що ціни на картоплю навряд чи зростуть до кінця серпня, поки не приступлять до збирання врожаю картоплі, яка придатна для зберігання», — відзначають аналітики.

Інтерв'ю
Заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААНУ Олександр Ярещенко
Чимало аграріїв шукає щось, на чому можна було б заробити великі гроші. Частина з них з цією метою шукає щось таке, чим би ще мало хто займався, принаймні в промисловому масштабі. Тож інтерес значної частини аграрної громадськості був... Подробнее
Сергій Риженко — голова фермерського господарства «Вітчизна-Тиниця», що розміщене на Чернігівщині, неподалік від Бахмача. Нині його фермерське господарство — одне з найпрогресивніших у регіоні. Тут, незважаючи на несприятливі погодні умови... Подробнее

1
0