Спецможливості
Новини

Агрохолдинг Kernel купив ж/д оператора "РТК-Україна"

19.02.2019
960
Агрохолдинг Kernel купив ж/д оператора "РТК-Україна" фото, ілюстрація

Агрохолдинг Kernel Андрія Веревського став власником компанії "РТК-Україна", у власності якої близько 3000 вагонів-зерновозів. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УкрАгроКонсалт.

Українська аграрна група Kernel, основним бенефіціаром якої є бізнесмен Андрій Веревський, купила 100% акцій залізничного оператора "Рейл Транзит Карго Україна" ("РТК Україна"). Вартість угоди $64 млн, говориться в повідомленні Kernel на сайті Варшавської фондової біржі.

"РТК-Україна" володіє 2949 вагонами-зерновозами. Ринкова частка близько 15% - це другий показник по кількості вагонів-зерновозів після "Укрзалізниці".

"Придбання має не тільки дати приріст EBITDA на $20 млн на рік та захистити компанію (Kernel - ред.) Від постійно зростаючих витрат на логістику, а й забезпечити безперебійний і ефективний потік зерна з українських елеваторів в порти, так як обсяги експорту збільшаться після введення в експлуатацію терміналу TransGrainTerminal в порту Чорноморськ", - йдеться в повідомленні компанії.

Kernel виплатив $49 млн за купівлю ж/д оператора, решта буде погашена при досягненні певних умов.

У повідомленні не вказується, хто був продавцем компанії. Але в 2017 році повідомлялося, що "РТК Україна" - це родинна компанія російської групи "РТК", яка також займається залізничними перевезеннями. Хоча юридично вони вже тоді не були пов'язані. Два роки тому, за словами учасників ринку, "РТК-Україна" активно нарощувала парк вагонів-зерновозів за рахунок ввезення з Росії вживаних вагонів.

На сайті "РТК Україна" зазначено, що основні вантажі, що перевозяться - це кукурудза, пшениця та шрот. За 2017 рік перевезено 3,75 млн тонн вантажів.

Kernel завершив 2018 фінансовий рік (ФР, липень-2017 - червень-2018) з чистим прибутком в $55,95 млн, що в 3,2 рази менше, ніж в 2017 ФР. Виручка за цей період виросла на 10,8% - до $2,403 млрд, EBITDA скоротилася на 30,3%, до $222,5 млн.

Kernel - найбільший в світі виробник та експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки.

Земельний банк Kernel в Україні становить 550 тис. га.

Акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі з 2007 року. Найбільшим акціонером Kernel через Namsen LTD є Андрій Веревський, який в жовтні-грудні 2017 р збільшив свою частку з 38,13% до 39,47% (32,344 млн акцій). Cascade Investment Fund (Кайманові о-ви), бенефіціаром якої виступає народний депутат України Віталій Хомутиннік, володіє 6,59% акцій Kernel.

Інтерв'ю
Люди, які в усьому шукають позитив, відзначають, що нинішньої весни на полях хоча б хвороби не дошкуляють. «І так, і ні», — коментує ситуацію менеджер з технічної підтримки напряму захисту насіння компанії «Сингента», фітопатолог, кандидат... Подробнее
ТОВ «Крамагросвіт» розташоване на Донеччині, у Краматорському районі (раніше Слов’янський), утім, попри війну, підтримує продовольчу безпеку країни. Це одна з найнебезпечніших зон України – там ще у 2014 році точилися бої, які не вщухають... Подробнее

1
0