Спецможливості
Огляди продукції

Як сорти озимої пшениці переносять суху осінь: досвід сезону-2019/20

05.10.2020
20776
Як сорти озимої пшениці переносять суху осінь: досвід сезону-2019/20 фото, ілюстрація

Осінь 2019-го видалась небувало сухою. Тоді, здається, не було сільгоспвиробника, який не переживав би постійно про озимину: як і коли сіяти, якщо оптимальні календарні строки підходять, а вологи нема зовсім? Сайт «Пропозиція»  опитав представників селекційних інститутів та компаній і фахівців насінницьких господарств щодо того, які сорти найкраще витримали тодішні умови, зокрема, запізнення з сівбою, що сталося, поки аграрії чекали дощів.

 

 

 

 

Селекційно-генетичний інститут для умов сухої осені рекомендує наступні сорти озимої м’якої пшениці:

ЛІРА ОДЕСЬКА

Високий потенціал врожайності, сильна пшениця. Посухо-жаростійкість — 8–9 балів. Кращі результати у виробництві отримані в центральних і північно-східних областях України.

ЩЕДРІСТЬ ОДЕСЬКА

Високий потенціал врожайності, комплексна стійкість до хвороб. Середньопізній, достигає на 2–3 дні пізніше сорту Антонівка. Посухо-жаростійкість високі — 8–9 балів.

 МУДРІСТЬ ОДЕСЬКА

Екстрасильна пшениця, широка екологічна пластичність. Середньоранній, достигає одночасно з сортом Антонівка. Винятково посухостійкий (9 балів).

КАТРУСЯ ОДЕСЬКА

Високий потенціал врожайності, витривалість до посухи. Середньостиглий, вегетаційний період 280-285 днів. Винятково витривалий до посухи (9 балів).

 ЖИТНИЦЯ ОДЕСЬКА

Високий потенціал продуктивності, групова стійкість до хвороб. Підвищені посухо-жаростійкість — на рівні 9 балів. У генотипі сорту є пшенично-житня транслокація 1AL/1RS, що підвищує продуктивність і загальний рівень адаптивності.

ЛІГА ОДЕСЬКА

Високоврожайний, винятково висока посухо-жаростійкість (9 балів). У генотипі сорту є пшенично-житня транс локація 1AL/1RS, що позитивно вплинуло на підвищення продуктивності та загального рівня продуктивності. Кращі результати у виробництві сорт показав в південному посушливому регіоні України.

НОТА ОДЕСЬКА

Висока продуктивність та позитивна реакція на мінеральний азот. Середньостиглий, достигає на 1–2 дні пізніше сорту Антонівка. Посухостійкість висока (9 балів). Кращі результати отримані в центральних і північних областях України.

ОКТАВА ОДЕСЬКА

Висока і стабільна урожайність, групова стійкість до хвороб. Достигає на 1–2 дні пізніше сорту Антонівка. Посухо- і жаростійкість високі (9 балів). Ксеноморфна структура забезпечує найбільш високу адаптивність до посушливих південних регіонів України.

ДУМА ОДЕСЬКА

Висока і стабільна урожайність, групова стійкість до хвороб. Середньопізній, достигає на 2–3 дні пізніше сорту Антонівка. Посухо- і жаростійкість високі (9 балів). Генотип сорту несе пшенично-житню транслокацію 1AL/1RS, що підвищує продуктивність та основні адаптивні властивості.

ПЕРСПЕКТИВА ОДЕСЬКА

Поєднання високої продуктивності, посухостійкості та стійкості до хвороб. Середньостиглий, дозріває на 1–2 дні пізніше сорту Антонівка. Посухо-  і жаростійкість високі (9 балів). Інтенсивний ріст восени, здатність до повторного загартування взимку, забезпечує витривалість сорту до пізніх строків сівби.

ДОСКОНАЛІСТЬ ОДЕСЬКА

Крупнозерний, висока позитивна реакція на мінеральний азот. Середньостиглий, достигає на 1–3 дні пізніше сорту Антонівка. Посухо- і жаростійкість високі (9 балів). Широка екологічна пластичність і комплекс цінних ознак і властивостей дозволяють рекомендувати сорт для різних агрокліматичних зон України.

МАНЕРА ОДЕСЬКА

Скоростиглість, висока продуктивність та якість зерна. Скоростиглий. Вегетаційний період 272–275 днів. Виколошується і дозріває на 3–5 днів раніше сорту Антонівка. Посухо- і жаростійкість висока (9 балів), що доповнюється ефектом уникнення високих температур в період формування зерна. Прискорений процес загартування рослин  забезпечує осінню витривалість до пізніх строків сівби.

ЗЛАГОДА ОДЕСЬКА

Середньостиглий, з дещо продовженим міжфазним періодом «виколошування–повна стиглість» і загальним вегетаційним періодом 282–284 дні. Відносна чутливість до тривалості дня стримує переростання рослин при ранніх строках сівби та в періоди зимової вегетації. Добре виражені фізіолого-генетичні механізми водозабезпечення і вологоутримування, що зумовлює високу посухо-жаростійкість рослин на всіх етапах їх росту і розвитку. Біоритми росту і розвитку рослин та фізіолого-генетичні механізми стійкості до абіотичних факторів забезпечують високу адаптацію сорту до змін клімату в Степовій зоні України.             

ДОВІРА ОДЕСЬКА

Скоростиглий. Вегетаційний період 276–280 діб, виколошується і достигає на 2–4 дні раніше сорту Антонівка. Посухо- і жаростійкість високі, як за рахунок фізіолого-генетичних механізмів, так і в результаті уникнення високих температур у період формування зерна.

Здатність рослин інтенсивно розвиватись в осінній період та проходити процеси первинного та повторного загартування впродовж осінньо-зимового періоду забезпечує переваги при пізніх і надпізніх строках сівби. Скоростиглість, високі посухо-жаростійкість та особливості онтогенезу сорту зумовлюють максимальну адаптацію до змін клімату на півдні України.     

СПАДЩИНА ОДЕСЬКА

Скоростиглість у поєднанні з високою продуктивністю, стійкістю  та якістю зерна. Середньостиглий, вегетаційний період 280–284 діб. Посухо-жаростійкість підвищена (7–8 балів).    

ПОКРОВСЬКА

Скоростиглість у поєднанні з високою продуктивністю, стійкістю  та якістю зерна. Середньостиглий, вегетаційний період 278–283 діб. Високостійкий до екстремального прояву посухи в різні періоди онтогенезу рослин (9 балів) за рахунок поєднання декількох фізіолого-генетичних механізмів стійкості до дефіциту вологи.              

Високоінтенсивний сорт Ветеран належить до чітко вираженого степового екотипу. Стійкий до посухи і високих температур улітку. Добре адаптований для вирощування у Південному Степу за загальною і інтенсивною технологіями вирощування, при оптимальних і пізніх строках посіву. Для дуже ранніх строків сівби не рекомендується.

Сорт Наснага жаростійкий і посухостійкий, добре адаптований до умов вирощування у Південній і Центральній Степовій зоні, переважно за інтенсивною та звичайною технологіями.

Сорт Зиск належить до чітко вираженого степового екотипу і рекомендується для вирощування у всій Степовій зоні України за інтенсивною та звичайною технологіями вирощування.

Новітній високоурожайний сорт Дачнянка за урожайністю у останні дуже посушливі роки у сортовипробуваннях посів перше місце. У 2020 році дав 60 ц/га — на 8ц/га більше показників сорту-стандарту Куяльник. Рекомендується для вирощування за інтенсивною технологією у степовій зоні, у першу чергу на півдні України.

Сорт Пилипівка напівінтенсивного типу вирізняється високою адаптивністю до вирощування в зонах посушливого Степу, добре переносить ранні строки сівби, має переваги перед сортами високоінтенсивного типу при вирощуванні за звичайною технологією по масових попередниках і особливо у роки осінньої посухи і несприятливих умовах зимівлі.

 

Сорти пшениці твердої озимої, більш стійкі до посушливих умов:

Бурштин

Посухостійкість висока (7-8 балів).

Гранатовий

Дуже висока інтенсивність весняного відростання рослин. Колосіння наступає на 5–7 днів раніше від інших сортів пшениці твердої озимої, що дозволяє йому краще використовувати накопичену за осінньо-зимовий період вологу в ґрунті.

Континент

Серед сортів пшениці твердої озимої  вирізняється найбільш високою генетичною стійкістю до посушливих умов вирощування (8–9 балів). Середньоранній.

 

 

Директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, академік НАН України, Герой України В. В. Моргун навів наступний перелік сортів пшениці озимої, які найкраще витримують умови посухи, у том числі й осінню посуху:

Подолянка

Займає найбільші площі серед сортів озимої пшениці в Україні. Сорт інтенсивного типу, середньостиглий, висока посухостійкість, стійкість до обсипання зерна навіть за перестоювання, середня стійкість до вилягання і ураження борошнистою росою, бурою листковою іржею, кореневими гнилями. Різновидність лютесценс.

Головна ознака сорту — дуже висока надійність. Сорт максимально адаптований до посушливих умов. Невибагливий до умов вирощування, попередників і строків сівби, має високу екологічну пластичність.

Характеризується інтенсивним початком відростання, швидким приростом вегетативної маси, витривалістю до весняних похолодань, добре заглушує бур’яни.

Богдана

За відведеними площами входить в десятку найпопулярніших сортів озимої пшениці в Україні. Сорт інтенсивного типу, середньостиглий, стійкий до вилягання. Посухостійкий. Середня стійкість до ураження борошнистою росою і бурою листковою іржею. Стійкий до обсипання зерна.

Максимально адаптований до посушливих умов вирощування, інтенсивного типу.

Софія Київська

Універсального типу. Середньостиглий, вегетаційний період 282–287 днів. Стійкий до вилягання, посухостійкий. Стійкий до ураження борошнистою росою і середньостійкий до ураження бурою листковою іржею. Різновидність — еритроспермум.

Добре реагує на мінеральне живлення і витримує високі його фони. Необхідне внесення добрив з осені (до чи після сівби). Норма висіву 5,5–6 млн схожих зерен на гектар, сіяти оригінатор рекомендує в другій половині оптимальних строків.

Городниця

Середньостиглий, вегетаційний період 280–285 днів. Посухостійкість висока. Стійкий до борошнистої роси та бурої листкової іржі. Стійкий до вилягання та обсипання. Різновидність — еритроспермум.

Сорт інтенсивного типу. Норма висіву 5,5–6 млн схожих зерен на гектар, сіяти оригінатор рекомендує в другій половині оптимальних строків.

Борія

Високоінтенсивний, західноєвропейського екологічного типу. Середньоранній, вегетаційний період 264–282 дні. Стійкий до вилягання. Посухостійкість вища за середню. Стійкий до ураження основними хворобами та шкідниками, до стікання та обсипання зерна. Різновидність лютесценс.

Необхідне внесення добрив з осені (до чи після сівби). Норма висіву 5,5–6 млн схожих зерен на гектар, сіяти оригінатор рекомендує в другій половині оптимальних строків.

Малинівка

Короткостебловий, середньостиглий, строк вегетації 281–287 днів. Стійкий до вилягання та обсипання. Високі посухостійкість та екологічна пластичність. Стійкий до ураження основними хворобами та шкідниками та до обсипання зерна. Різновидність — еритроспермум.

Високопродуктивний. Норма висіву 5,5–6 млн схожих зерен на гектар, сіяти оригінатор рекомендує в другій половині оптимальних строків.

 

Кандидат с.-г. наук Любов Максимова, заступник директора з науки агрокорпорації «Степова», котра спеціалізується на насінництві зернових вітчизняної селекції, розповіла, що серед сортів авторства Миронівського інституту пшениці краще себе показали безості пшениці, а серед сортів селекції СГІ — остисті, особливо сорти нового покоління, такі як Ліга одеська, Нота одеська, Оранта одеська, Октава одеська. Вона пояснила, що ці сорти не дуже високорослі, і оскільки зараз дефіцит вологи все гостріший, то зростає важливість того факту, що вони менше вологи використовують на формування вегетативної маси і більше залишається на генеративні органи. «При цьому сорті ці доволі універсальні: і по соняшнику — найгіршому попереднику, і по кращих попередниках дали дуже стабільний урожай», — додала Любов Максимова. Також вона відзначила, що Ліга одеська відрізнялась цього року крупним насінням: маса 1000 насінин елітного насіння становить 45 г, що для цього року це дуже добре, а врожайність на кращих полях становила 53 ц/га. «Серед безостих сортів миронівської селекції дуже добре показали себе Богдана та Подолянка — сорт хоч і не новий, але стабільний і універсальний", - додала Л. Максимова.

Пшениця сорту КубусВчений секретар Інституту сільського господарства Степу НААН України, який теж активно займається насінництвом, Олег Гайденко додає, що на півдні Кіровоградської області найкраще показав себе сорт Мудрість одеська.

Що стосується сортів іноземної селекції, то торговий представник компанії «КВС» по Західній Україні Святослав Гриневич розповів, що найкраще в умовах сухої осені 2019 р. проявили себе сорти озимої пшениці Кубус, Ронін і Еміль. Найкраще ж підходять для пізніх строків сівби Кубус та Еміль.

Катерина Поліщук, менеджер з продажу фірми «Агро-Форте», що спеціалізується на продажі насіння, переважно колосових культур сортів європейської селекції, розповіла, що за результатами сезону 2019/20 найкраще показали себе такі сорти озимої пшениці, як Скаген, Тобак і Бонанза (всі — селекції Saaten Union). Усі вони продемонстрували врожайність більше 8 т/га. «Оскільки це сорти середньопізні, то вони підходять і для пізніх строків сівби», — додала Катерина Поліщук.

А представник фірми Strube Іван Терзін відзначив, що в сезоні, що завершився, найкраще показав себе сорт в посушливих умовах сорт Акратос, який добре підходить і для пізніх строків сівби.

 

Богдан Малиновський, b.malinovskiy@univest-media.com

Інтерв'ю
Міністерство аграрної політики, Ярослав Краснопольський
Нещодавні зміни у складі уряду можуть торкнутися  і діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства. Що змінилося і яких новацій очікувати? Із цим запитанням ми звернулися до першого
Про глобальне потепління говорять уже кілька десятиліть. Які конкретні практичні наслідки від нього вже відчуло сільське господарство України і на що ще очікувати розповідає найавторитетніший в

1
0