Спецможливості
Новини

2019 рік для української економіки може стати критичним

22.09.2017
1618
2019 рік для української економіки може стати критичним фото, ілюстрація
2019 рік для вітчизняної економіки може бути дуже критичний, тому що суми виплат можуть призвести до того, що ресурсів для цих виплат країна може не мати

У 2019 році в Україні відбудуться пікові виплати за зовнішніми зобов'язаннями. Про це згадав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. І саме цей рік для вітчизняної економіки може бути дуже критичний, оскільки суми виплат можуть призвести до того, що ресурсів для цих виплат країна може не мати. Такий прогноз оприлюднив директор економічних програм Українського інституту Майбутнього Анатолій Амелін, пише propozitsiya.com за матеріалами gs.fm.

"Вони (суми виплат - Ред.) більші, ніж власні кошти НБУ, адже золотовалютні резерви складаються з грошей українських і грошей, які ми зараз формуємо за рахунок МВФ. Тобто, якщо ми не будемо залучати інвестиції, якщо не буде в Українц надходити валюта, ми можемо реально опинитися перед загрозою дефолту", - попереджає економіст.

За його словами, новий випуск 15-річних євробондів на $3 млрд під 7,375% річних - це хороший крок, щоб розтягнути в періоді виплати, знизити пікове навантаження на 2019 рік і в даному випадку знизити ризики для української держави та її економіки.

Відповідаючи на питання, чи є такий крок індикатором позитивних змін в країні, А. Амелін зазначив, що насправді, це зміна ставлення іноземних інвесторів, і в першу чергу фондів до України.

"Але давайте будемо чесними, $3 млрд для України все-таки суттєва сума, але для глобального фінансового ринку це незначна сума. Глобальний ринок перевищує його ліквідність $2 трлн. Для цієї суми $3 млрд - це маленька частина і більш того, давайте подивимося, хто виступив інвестором. Як правило, в українські бонди інвестують фонди і в фондах є структура портфеля, яка передбачає наявність невеликого сегмента для високоризикових активів. Ставка, за якою Україна залучила запозичення, досить висока для європейського ринку. Але для України в цілому це хороший сигнал, тому що країна потрапляє знову на карту інвестиційних фондів. На нас стали звертати увагу, це непогано", - підсумовує А. Амелін.

Інтерв'ю
Серед аграріїв ходять чутки про можливе банкрутство деяких крупних дилерів ЗЗР. У зв’язку з цим як дистрибутори, так і покупці ЗЗР усе частіше замислюються над тим, що далі буде з ринком пестицидів, як він працюватиме, як зміниться правила... Подробнее
Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) – єдиний державний оператор зернового ринку України, лідер у сфері зберігання, переробки та експорту зернових і продуктів їх переробки. Про

1
0