Спецможливості
Новини

2017 рік стане одним з трьох найспекотніших в історії

07.11.2017
1118
2017 рік стане одним з трьох найспекотніших в історії фото, ілюстрація
2017 рік стане одним з трьох найспекотніших за всю історію метеоспостережень

2017 рік стане одним з трьох найспекотніших за всю історію метеоспостережень. Такі висновки оприлюднили аналітики Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), пише propozitsiya.com за матеріалами interfax.com.ua.

Результати досліджень були представлені в Бонні, де проходить міжнародний саміт щодо захисту планети від кліматичних змін.

Температура повітря за перші дев'ять місяців 2017 року не перевищила показники 2016 року, який ставив рекорди через період Ель-Ніньо, але була вищою, ніж за всі роки, що передували 2015-му. Феномен Ель-Ніньо пов'язаний зі зміною кліматичних показників у Тихоокеанському регіоні, який характеризується підвищенням температури поверхневого шару води в Тихому океані і призводить до стихійних лих. Ефект спостерігається кожні 3-7 років.

Генсек ВМО Петтері Таалас заявив, що останні три роки є трьома найжаркішими і загальний тренд зберігається.

"Ми спостерігали виняткові погодні явища: в Азії температура досягала 50 градусів Цельсія, рекордні за своєю потужністю урагани йшли один за іншим в Карибському морі і Атлантичному океані, досягаючи навіть берегів Ірландії, мільйони людей постраждали від злив і повеней, у той час як в Східній Африці спостерігається посуха", - нагадав він.

Також П. Таалас заявив, що вчені продовжувати аналізувати ці явища, але вже зараз можна говорити, що значна їх частина являє собою наслідки зміни клімату, причиною яких є викликаний діяльністю людини парниковий ефект: ліси продовжують вирубувати, а вуглеводневе паливо використовується так само інтенсивно.

У минулому десятилітті процес потепління загальмувався, але тепер знову набирає силу, констатував глава ВМО.

Однією з основних тем саміту стане Паризька кліматична угода 2015 року, учасники якої зобов'язалися скоротити викиди з метою обмеження глобального підвищення температури. Нинішні рівні викидів, за оцінками, приведуть до підвищення температури на 3 градуси Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою. Це призведе до підвищення рівня світового океану, почастішання випадків посухи і рекордної спеки по всьому світу, ураганів і повеней.

Як зазначають учені, найсильніше наслідки глобального потепління клімату в плані людських жертв позначаться на країнах, що розвиваються. Зокрема, найбільші проблеми прогнозуються для Південної Азії.

У червні 2017 року президент США оголосив, що його країна виходить з Паризької угоди.

Ключові слова: изменение климата

Інтерв'ю
Нині соя — одна з головних культур у структурі посівних площ багатьох господарств в Україні. Чому так? Тому що соя — важлива сільськогосподарська культура, яку вирощують для отримання білка й олії. Унікальні властивості цієї культури... Подробнее
За високої інтенсивності інвазій паразитарні захворювання можуть завдавати господарствам чималого виробничого клопоту та призводити до вагомих економічних збитків. Так, за даними фахівців, втрати молочної продуктивності можуть сягати 20-60... Подробнее

1
0